Pages

Wednesday, April 18, 2012

Egg Tart

Bahan Untuk Tart Shell
200gm tepung gandum
50gm gula aising
1 biji telur
100gm marjerin
1 sudu kecil air sejuk

  • Adun semua bahan hingga menjadi doh.
  • Ambil sedikit doh tadi dan tekapkan ke dalam acuan dan trim ditepinya menggunakan pisau.
  • Cucuk ditengahnya dengan garfu.


 Doh yang telah siap ditekap ke dalam acuan tart dan dicucuk dengan garfu..


Bahan Untuk Filling
3 biji telur
80gm gular
100ml air
100ml susu segar
1/2 sudu teh pewarna kuning

  • Campurkan kesemua bahan dan kacau rata.
  • Tuangkan filling kedalam acuan yag telah siap di tekap dengan doh tadi.
  • Kemudian bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 20 min / sehingga masak dengan suhu lebih kurang 170C.(suhunya me adjust sendiri je)


 Filling yang telah dituang kedalam doh yang telah ditekap tadi..

 Egg tart yang telah siap dibakar..



.

5 comments:

kasihredha said...

akak cukup suka tart nih
tapi cukup malas nak buat
tp bila tgok resepi sue
mcm simple je
mcm nak try buat pulak :)

Lia said...

simple nya... boleh lia try nanti ni.. :)

Lia said...

simple nya... boleh lia try nanti ni.. :)

Sue said...

kasihredha : mmg simple je..sue pun ni first time buat..

Lia : A'ah..mmg simple..

Rozita said...

Memang simple la resepinya. Tapi kena ada acuannya kan Sue ? Boleh cuba lah

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails