Pages

Wednesday, August 4, 2010

Hati lembu masak kicap

1/2 hati lembu - direbus dan dipotong kecil
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap masin
1 sudu teh asam jawa Adabi
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Sedikit daun kuchai sebagai hiasan

Bahan untuk dikisar
2 biji cili masak
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
4cm halia



  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblend sehingga naik bau.
  2. Masukkan hati lembu dan dikacau rata. 
  3. Masukkan sekali kicap manis dan kicap masin. 
  4. Tuangkan 1/2 cawan air serta masukkan sekali 1 sudu asam jawa dan biarkan ia mendidih lebih kurang 10 minit dalam keadaan api yang sederhana.
  5. Taburkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Boleh dihidangkan!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails