Pages

Monday, July 12, 2010

Cubaan kedua..

Pukul 2.00pm dah settle buat donut. Tapi bukan boleh terus makan lagi. Kena tunggu lebih kurang 1 jam untuk biarkan doh donut tu kembang lebih kurang 2 kali ganda dari saiz asal.

Ini kira second time buat donut. First time dulu tak berapa nak menjadi sangat. Macam biasalah bila dah duduk kat dapur and especially bila sibuk bermain dengan tepung, Abbas dan Azziz pun turut ambil stool masing-masing untuk melihat sendiri proses pembuatan donut dari air tangan mamanya sendiri. Hihihi..

Tangan masing-masing tak payah nak cakaplah..ada saja yang nak diusiknya. Tak boleh nak lepa sikit.

Sementara menunggu donut siap digoreng, Abbas and Azziz lepak kat luar makan ais krim. Seronok je bila tengok mereka berdua ni lepak makan ais krim sama-sama. Mama mereka pun turut join sekali. Kalau Maryam dah boleh makan ais krim, pasti dia akan join juga!



Tunggu punya tunggu, akhirnya siap juga donut yang boleh dikatakan agak lembut jugak. Baki doh donut tu terus disimpan dalam freezer. Bila teringin nak buat, tak payah nak bancuh lagi.


Inilah hasilnya..


Resepi Donut

1kg tepung gandum
1pkt dry yeast
7 sudu besar gula pasir
1 sudu garam
1 cawan susu segar
1 cawan marjerin
2 biji telur
Air secukupnya
Gula icing / gula pasir yang telah diblend untuk di sira di atas donut.

  • Bubuh yis kedalam 1 cawan susu segar yang sedikit suam. Kalau susu tu dari fridge, boleh campurkan sedikit air panas. Kacau rata dan biarkan selama 10-30 minit atau pun sehingga buih nak ke bibir cawan.
  • Masukkan tepung gandum, gula pasir, marjerin, telur dan susu yang telah dicampur denagn yis tadi ke dalam besen.
  • Gaulkan adunan tersebut dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama lebih kurang 30minit.
  • Tanda adunan yang telah cukup diuli ialah apabila doh tidak / kurang melekat pada tangan.
  • Apabila sudah siap menjadi doh, tutup dengan kain dan biarkan di tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama lebih kurang 1 jam.
  • Ambil doh yang telah kembang dan uli sekali lagi lebih kurang 30 minit.
  • Bolehlah dileperkan doh tadi dah dicetak dengan pencetak donut.
  • Doh yang telah siap dicetak dibiarkan seketika lebih kurang dalam 30 minit. Doh yang telah sedia untuk digoreng apabila saiznya telah mengembang.
  • Bolehlah diroreng dalam minyak panas selama 10 saat. Pastikan minyak cukup banyak untuk bagi doh tu tenggelam.
  • Toskan donut selama 15 minit dan barulah disira dengan gula icing / gula pasir yang telah diblend.
Bagi yang tiada pencetak bonut, boleh gunakan alternatif lain. I cuma guna acuan untuk mengoreng telur dan acuan kuih raya. Hihihi..Kalau nak guna teknik asli, buat je ring donut tu pakai tangan. Habis cerita.. :)

2 comments:

LiAnA said...

mil ada taruk kentang skit dlm doh donut.. jadikan donut lagi lembutt .

Sue said...

LiAnA: hari tu sue ada try donut kentang..sedap jugak..rasanya pun ada sedikit mcm kuih keria..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails