Pages

Monday, January 2, 2012

Pucuk Paku Goreng Belacan

Bahan-bahanya
1 ikat ucuk paku
1 sudu besar cili boh
1 sudu teh pati ikan bilis
50ml air
Garam secukup  rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Untuk Diblend
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2cm belacan bakar / yang digoreng




  • Panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan yang telah diblend sehingga naik bau.
  • Masukkan cili boh dan pati ikan bilis.
  • Kemudian masukkan air dan garam secukup rasa.
  • Masukkan pula pucuk paku dan kacau rata.
  • Akhir sekali, biar sehingga pucuk paku masak barulah diangkat dan dihidangkan.
.

5 comments:

kasihredha said...

akak suka buat masak lemak cili api...goreng pun sedap kan

Sue said...

kak kasih..masak lemak cili api pun memang sodap!

Cho Zila said...

sedap2 pucuk paku memang sedap...

Dalila Hamid said...

kena cuba nanti!

Sue said...

Cho Zila : itulah..sesekali pekena pucuk paku ni memang best..

Dalila : cuba jgn tak cuba ..hihihi..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails