5 sudu besar gula halus
3 biji telur - pada suhu bilik
2 biji kuning telur - pada suhu bilik
2-3 titik esen vanilla
*Alluminium foil
Bahan untuk karamel
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
- Sediakan karamel dimana bahannya dicampurkan sekali ke dalam periuk dan dimasak dengan api sederhana sehingga kekuningan & letakkan di dalam loyang.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau, masukkan gula sediit demi sedikit. Kacau perlahan sehingga sebati. Jangan biar berbuih.
- Dalam periuk lain, masukkan susu dan esen vanilla. Panaskan hingga 6o degree / sedikit mendidih.
- Dengan susu yang masih panas, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam mangkuk telur tadi. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam loyang yang ada karamel.
- Tutup loyang dengan alluminium foil dan kukus dengan api yang sederhana selama 30 minit.
- Bila dah masak, jangan dibuka terus alluminium foil. Biarkan 5 minit barulah dibuka.
- Dah sejuk bolehlah simpan di dalam fridge.
2 comments:
tq for sharing...
Lia suka sgt dgn karamel ni...
IdzaLia: makan time puding tu dah sejuk mmg besh!
Post a Comment