Bahan-bahan untuk tart shell
250gm butter
120gm gula halus
2 biji kuning telur
440gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
- Adun semua bahan hingga menjadi doh.
- Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
- Ambil sedikit doh yang telah dicanai tadi dan tekapkan ke dalam acuan dan trim ditepinya menggunakan pisau.
- Cucuk ditengahnya dengan garfu dan bakar didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 15 minit / sehingga masak dengan suhu 175c.
Bahan-bahan untuk filling
300ml susu segar
3 biji kuning telur
20g tepung gandum
20g tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar marjerin / mentega
- Panaskan susu hingga menjadi suam.
- Dalam satu bekas yang lain, satukan kuning telur, gula, tepung gandum dan tepung kastard. Kacau gunakan whisk hingga berkrim.
- Tuangkan susu yang suam tadi sedkikit demi sedikit sambil terus mengacau.
- Tenggekkan bekas berisi adunan tadi keatas air yang mendidih (kaedah double boiler) dan terus mengacau hingga adunan menjadi pekat dan licin.
- Matikan api dan masukkan esen vanilla serta marjerin / mentega dan kacau hingga sebati.
- Alihkan ke dalam bekas yang lain.
Bahan Lain
Buah kiwi
Buah peach
Strawberry
*Boleh guna buah-buahan segar yang lain mengikut citarasa sendiri. Tapi jangan guna buah yang bila dipotong menjadi lebam macam epal tu.
CARA PENYEDIAAN
- Letakkan filling ke dalam tart shell tersebut dengan menggunakan piping bag / sudu kecil.
- Susun buah kiwi, peach dan strawberry diatasnya.
Ini model untuk fruit tart mama diorang..
.
2 comments:
boleh lia try fruit tart ni.. selalunya lia beli aja.. tq for sharing.. ^__^
Lia : cubalah..puas makan sebab buat sendiri..
Post a Comment