Pages

Monday, November 22, 2010

Dried Chilli Chicken with Cashew Nuts

Bahan-bahannya 
Isi ayam yang telah dipotong dadu kecil
6 ulas bawang putih - dicincang
Biji gajus - roasted 
6 tangkai cili kering - dipotong 3
Daun bawang
Minyak untuk menumis


Bahan A
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
3cm halia - dipotong dadu
1/4 garam
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung jagung

Bahan B
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos Worcestershire
1/2 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar gula







  • Perap ayam dengan kesemua bahan A dan biarkan seketika.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kering. 
  • Kemudian barulah dimasukkan ayam yang telah diperap tadi. 
  • Kacau rata dan biar sehingga ayam masak.
  • Masukkan kesemua bahan B dan kacau rata. Tunggu sehingga lebih kurang 2 minit.
  • Masukkan biji jagus dan daun bawang. Kacau rata dan siap!..

.

2 comments:

Lia said...

sedapnya... blh try resepi ni nanti.. ^_^

Sue said...

Lia : Silalah mencuba..:)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails