Isi ayam yang telah dipotong dadu kecil
6 ulas bawang putih - dicincang
Biji gajus - roasted
6 tangkai cili kering - dipotong 3
Daun bawang
Minyak untuk menumis
Bahan A
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
3cm halia - dipotong dadu
1/4 garam
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan B
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos Worcestershire
1/2 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar gula
- Perap ayam dengan kesemua bahan A dan biarkan seketika.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering.
- Kemudian barulah dimasukkan ayam yang telah diperap tadi.
- Kacau rata dan biar sehingga ayam masak.
- Masukkan kesemua bahan B dan kacau rata. Tunggu sehingga lebih kurang 2 minit.
- Masukkan biji jagus dan daun bawang. Kacau rata dan siap!..
.
2 comments:
sedapnya... blh try resepi ni nanti.. ^_^
Lia : Silalah mencuba..:)
Post a Comment