2 ikat kangkung (seikat lebih kurang saiz pergelangan tangan)-dibersihkan dan dipotong
2 sudu besar cili boh
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Untuk Diblend (kering)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Beberapa ekor ikan bilis
Sedikit belacan bakar / goreng
- Panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan yang diblend sehingga naik bau.
- Masukkan pula cili boh dan gaul rata. Biar sehingga cili agak garing.
- Masukkan air. Biar mendidih
- Bubuh garam secukup rasa.
- Kemudian dimasukkan kangkung dan kacau rata.
- Biar seminit dan barulah diangkat.
2 comments:
bestnya...suke
kasihredha : sue pun dah lama tak buat resepi ni.. tetiba teringin nk makan, itu yg terus jadi menu santapan sekeluarga..
Post a Comment