1/2kg daging kambing-dipotong kecil, digaul dengan garam dan digoreng sedikit garing dahulu
1 batang daun saderi-dipotong 3cm
2 biji cili hijau-dipotong menyerong
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap masin
1/2 sudu kecil pati ikan bilis
4 sudu besar air tepung jagung
Minyak untuk menumis
Bahan Untuk Dihiris
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3cm halia
- Panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan yang telah siap dihiris beserta dengan cili hijau dan daun saderi sehingga naik bau.
- Masukkan daging kambing yang telah siap digoreng tadi. Kacau rata.
- Kemudian masukkan pula pati ikan bilis, minyak bijan dan kicap masin.
- Masukkan air tepung jagung dan kacau rata.
- Biarkan sedikit kering dan barulah siap diangkat dan bolehlah dihidangkan.
2 comments:
waduh2 sedapnya..
lapar2
kasihredha : kak, sesekali pekena kambing masak mcm ni mmg best jugak!
Post a Comment