Pages

Tuesday, October 25, 2011

Pergi tengok sekolah, rumah..bla..bla..bla..

Hari sabtu lepas buat pertama kalinya selepas sebulan lebih kelahiran Alli, kitorang keluar satu family. Bermula dengan Carrefour Subang dan seterusnya ke Klang.


Tolong duduk diam-diam ye..


Destinasi pertama adalah Carrefour Subang. Pekena nasi ayam food court Carrefour yang dah lama tekak ni tak rasa. Tapi yang pastinya 2 menu yang pasti akan order bila lepak makan kat situ is Korean food dengan nasi ayam. Itu je lah yang merangsangkan tekak untuk menelan and dua menu tulah untuk tekak me and mr hubby.

Untuk kiddos, biasanya spesis mee lah yang menjadi pilihan dihati. Pastu macam biasalah, sharing is caring. Tapi yang lebih share nya ialah empunya blog ni.










Habis je makan terus je pergi Klang nak uruskan urusan yang tak berapa rasmi then baru lah pergi buat tinjauan ke bakal sekolah Abbas. Sekejap je masa berlalu. Lepas tadika tahun depan, Abbas pun dah darjah satu.

Bila Abbas dah masuk sekolah nanti, me kenalah keluar lebih kurang 6KM untuk jemput dia kat sekolah. Yang menghantarnya of courselah mr hubby. Dah alang-alang dia nak pergi kerja, singgah hantar Abbas ke sekolah. Kalau mr hubby cuti pun dia tetap kena hantar jugak. :)

Masa dah tengok sekolah tu, sempat jugak terfikir yang bila bebudak ni dah masuk sekolah nanti, rutin harian pun komfem kena tukar. Kena selitkan jemput bebudak dari sekolah. Pastu kalau diorang ni ada aktiviti, kena hantar lagi.

Itu yang satu sekolah. Tapi kalau masa Abbas darjah 2 and Azziz pulak time tu dah masuk tadika, memang kejap-kejap kena start enjin kereta nak jemput diorang ni. Lebih-lebih lagi bila waktu belajar kat tadika dengan waktu belajar sekolah rendah tak sama. Mesti rutin menghantar dan menjemput bebudak ke sekolah mesti ada. Mana yang belum bersekolah lagi tu, silalah ikut mama ye.




Maryam tak nak mengalah..dia pun nak masuk tengok..

Sebelum buat tinjauan ke sekolah, kitorang singgah tengok progres rumah yang bakal kitorang duduk nanti. InsyaAllah siapnya tahun depan. Ada rezeki, pindah lah kitorang nanti.

Okey..selesai aktiviti di siang hari, malam hari yang sama amik jab untuk Alli dekat tempat yang sama Maryam amik jab masa dia kecik dulu. Macam dah serasi je dengan doc kat situ.

Masa timbang hari tu berat Alli dah 5.1KG. Memang sesuai sangatlah dengan fizikalnya yang tembam sekarang ni. Itulah kelebihan susu ibu. So marilah kita menyokong penyusuan susu ibu.


Alli and mr hubby..

Tapi Alli ni jenis yang susah nak bagi dia sendawa. Kalau lepas menyusu tu, tak adanya dia nak sendawa terus bila dah urut belakang dia. Berbeza pulak dengan Maryam masa kecik dulu. Maryam ni lepas je bagi susu pastu urutkan belakang dia, komfem tak lama tu dia sendawa.

And so far Alli tak ada pulak meragam pasal kembung perut sebab dia ni rajin kentut. Time nak mengeliat pun dia boleh kentut. Tut..tut..tut..Ngeeee..

Dah pura-pura menguap ni..Masa untuk zzzZZZzzzZZZzz..Lagipun semalam masuk tidur dah nak pukul 5.00am gara-gara melayan internet. So..................................malam ni nak tidur awal. :)

.

3 comments:

kasihredha said...

Alli dah besar kan :)
syokknya tengok anak2 makan

raFida oThMan ( fiEda ) said...

notty giler muke abbas kat dlm kete tu...haha, xleh bla...

Sue said...

kasihredha : masa berjalan begitu pantas sekali! :)

fiEda : hahahahaha

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails