Pages

Monday, October 17, 2011

Cottage Pie

Bahan-bahannya
400g daging lembu kisar
1 tin cendawan butang - dihiris
4 biji kentang - direbus dan dilenyekkan
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji lobak merah - dipotong dadu
200g Mozarella cheese
Daun ketumbar
1 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

*daun ketumbar boleh juga digantikan dengan celery mengikut citarasa sendiri.
*kalau suka, boleh lebihkan cheese.









  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar, daging lembu kisar dan lobak merah.
  • Masukkan cendawan butang.
  • Biarkan sehingga daging masak dan sedikit kering.
  • Masukkan lada hitam dan garam secukup rasa.
  • Kemudian masukkan daun ketumbar. Kacau rata.
  • Seterusnya barulah isikannya ke dalam loyang pie.
  • Bubuh kentang yang telah siap dilenyekkan dan ratakan keseluruhan atasnya.
  • Kemudian taburkan mozarella cheese di atasnya.
  • Akhir sekali bakar dengan suhu 150 darjah celcius selama lebih kurang 10 minit di dalam oven yang telah siap dipanaskan terlebih dahulu.
*boleh dimakan bersama baked beans. :)


P/s : duk nak tambah cheese ke atas pie yang telah dibakar, itu yang ada sedikit bertukar kaler.. :)

3 comments:

Yan said...

boleh cuba nanti ni..

kasihredha said...

sedapnya...
lama dah tak buat

Sue said...

Yan : selamat mencuba! hihihihi

kasihredha : nampak gayanya akak kena buat lah..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails