Pages

Monday, October 10, 2011

Satu malam di KPJ Selangor

Malam jumaat lepas memang boleh dikatakan situasi yang agak terkejut dan jugak risau.

Macam biasalah..malam tu Abbas, Azziz dengan Maryam main sama-sama. Riuh-rendah yang amat tak yah nak cakap lah. Itu belum lagi ditambah dengan riuh mulut mama diorang ni suruh duduk diam.

Tengah duk syiok xcited main, Abbas boleh berlari sakan sampai terhantuk kepalanya kat dinding. Apalagi, lepas tu terus tersungkur jatuh lah.

Mula-mula tu me and mr hubby ingatkan jatuh biasa je. Siap sound kat Abbas lagi. Sekali bila tengok darah kat tepi dahi dia tu, "Ya Allah..darah!". Itulah yang keluar dari mulut.

Bila mr hubby dengar wife dia ni duk terkejut tengok darah kat kepala Abbas, terus mr hubby tekup dahi dengan tisu nak bagi stop darah tu. Dalam pada masa yang sama, mr hubby tengok luka tu memang dalam dan siap boleh nampak skull lagi.

Ni komfem ada terkena bucu dinding sampai jadi macam tu sekali.

Tak ada dah nak lengah-lengahkan masa. Terus amik apa yang patut and pergi klinik sebab memang komfem dahi Abbas tu akan dijahit. Cuma masa tu ada jugak tertanya-tanya boleh ke nak jahit terus sebab luka tu dalam hingga nampak skull.

Tapi masa kat dalam kereta, Abbas dah tak nangis sangat. Lega sikit hati mama dia ni.

Sampai je klinik, doktor yang in-charge suruh bawak pergi hospital disebabkan lukanya yang dalam ditambah pulak dengan nampak skull.

Lepas tu terus pergi KPJ Selangor. Itu hospital yang paling dekat sekali. On the way nak ke hospital, i still duk fikir Alli kat rumah. Bukan fikir pasal siapa yang nak jaga dia sebab memang dah mintak tolong my sister tolong tengokkan Azziz, Maryam dan Alli. Tapi yang duk fikir pasal Alli ni sebab dia nak minum apa bila dia nangis nanti. Alli pun sama macam abang-abang dan kakaknya masa kecik dulu yang direct feeding. Tak adanya nak buat stok susu kat rumah.

Terus mintak my sister bawa Alli pergi hospital. Dia pun dah start nangis nak susu. Nasib baik lah rumah tak jauh sangat. Bukan Alli seorang je yang datang, pakej lengkap sekali dengan Azziz dan Maryam. Atuk and nenek diorang pun ada dalam pakej tu sekali.


 Dalam bilik kecemasan..tengah tunggu nak x-ray and masuk wad..

Agaknya luka kat dahi tu dah tak rasa sakit sangat kot..

 Dalam wad..tunggu time nak masuk bilik OT..

Mr hubby amik tanggungjawab jaga Abbas kat hospital..

Alhamdulillah X-ray menunjukkan memang tiada sebarang masalah. Syukur sesangat! Tapi jahit tetap kena jahit. Cuma Abbas tak diberi bius am which is bius tu akan diberi secara injection dekat kawasan luka tu and barulah proses jahit dapat dilakukan.

Tujuan tak bagi bius am tu sebab doktor takut Abbas tak boleh bagi kerjasama masa proses tu dilakukan. So pilihan lain is Abbas kena masuk operation theater and bius seluruh badan akan diberi. Meaning that dia takkan sedar masa proses jahit tu dilakukan.

Lepas berurusan dengan pakar yang akan jahit luka Abbas tu dengan pakar bius, diorang decided pukul 1.00am nak jahit luka Abbas.

Disebabkan Alli yang masih kecil lagi ditambah pulak dia yang direct feeding, malam tu mr hubby akan temankan Abbas masuk OT. Tapi setakat temankan sampai Abbas tak sedar disebabkan bius la. Pastu kena tunggu luar.

 Time ni mr hubby cakap Abbas senyum sebab suka ada orang tolak katil dia..haiishh..ingat ni main tarik upih ke?..









 Pakar bius start bagi bius..





 Time ni pulak Abbas memang dah tak sedar lepas kena penangan bius tu..

Kalau tak silap proses nak jahit tu memang tak amik masa lama mana pun. Rasanya adalah dalam setengah jam. Lepas tu siap. 

Lepas je Abbas sedar, mr hubby cakap Abbas macam blur je. Mungkin sebab bius tu kot. Bila dah masuk wad balik, Abbas bukannya nak terus tidur. Lagi dia nak tengok tv. Teruja sangat sebab ada tv dalam bilik kot. Pastu boleh tengok tv dari atas katil pulak. 

Tapi masa mula-mula bila tengok gambar Abbas kat OT, walaupun hanya proses jahit luka yang dilakukan, diri ni tetap rasa sayu. Mungkin sebab tengok macam mana doktor letak tiub bius kat mulut Abbas tu serta keadaan sekeliling tu.


Dah sedar..nampak macam blur..

Next day tu pulak Abbas dah boleh balik.

Sampai rumah je dia buat macam biasa je. Happy sangat sebab dia pun jenis yang tak merengek masa kat hospital walaupun Abbas ni jenis yang manja. Masa proses nak tolak dia ke OT and kat dalam bilik OT pun dia tak merengek. Syukur..

And nampak sangat sakit kat dahi dia pun dah hilang sebab kalau tak, tak adanya dia boleh tersengeh-sengeh macam kerang busuk bila dia sampai rumah.


Senyum sokmo!.. 

Oh! baju hospital yang Abbas pakai sampai ke rumah tu bukan sebab nak buat kenangan mahupun harta sendiri tapi disebabkan baju yang dia pakai masa malam kejadian tu dah kena bawa balik rumah, terpaksalah dia balik dengan baju hospital yang boleh menampakkan sebahagian badannya kat belakang. Ala-ala seksi gitu..hihihihi..

Okey, 
Next week harap tak lupa nak pulangkan baju tu masa nak pergi appointment Abbas.





P/s: Bila sekarang ni tengok bebudak ni start xcited main sambil berlari, memang dah fobia rasanya..

.


3 comments:

Yan said...

semoga cepat ok.

raFida oThMan ( fiEda ) said...

alahai..sian abbas. steady jgk la mamat nieh! mat cool... huhu

Sue said...

Yan : thanks kak!

fiEda : mat kool? teringat pulak kat ais krim mat kool pulak..hehehehehe..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails