Pages

Tuesday, February 8, 2011

Grilled Salmon

Bahan-bahannya
Kepingan ikan salmon
Garam
Lada hitam

  • Lumurkan garam dan lada hitam keatas ikan salmon.
  • Panggangkan ikan tersebut sehingga masak.

Bahan Untuk Sos
2 sudu marjerin
1 biji bawang besar-dipotong dadu
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil oregano flakes
280ml susu segar
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
secubit lada hitam

  • Panaskan marjerin dan tumiskan bawang besar sehingga bawang menjadi agak layu.
  • Masukkan tepun gandum dan gaulkan sehingga bawang melekat pada tepung.
  • Tuangkan susu segar, kacau rata dan biar sehingga mendidih.
  • Masukkan oregano, lada hitam, lada sulah dan garam secukup rasa. Biarkan seketika.
  • Boleh dituangkan keatas ikan salmon yang telah siap di panggang.

Bahan Sampingan
Broccoli
Capsicum kuning
Lobak Merah
3 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
1 sudu besar lada hitam
1 cawan air

  • Panaskan marjerin dan masukkan lobak merah.
  • Tuangkan air dan biar sehingga lobak sedikit masak.
  • Masukkan pula broccoli dan capsicum.
  • Taburkan garam secukup rasa dan lada hitam.



    *bahan untuk sos diatas adalah untuk 5 keping ikan salmon..bolehlah buat sukatan mengikut bilangan kepingan ikan yang digunakan.
    *bahan sampingan boleh digantikan dengan bahan yang lain mengikut citarasa sendiri. 

    3 comments:

    Lia said...

    tq share resepi nanti blh try.. heee

    raFida oThMan ( fiEda ) said...

    uhhh...sgt menyelerekan!

    kasihredha said...

    ikan salmon memang best...
    harga dia pun best juga kan..hihi
    akak suka makan dengan mayonis.

    Post a Comment

    Related Posts with Thumbnails