1/2kg rebung-dibersihkan dan ditoskan
1/2kg daging tetel
250ml santan
Air-anggaran mengikut masa yang diambil untuk merebus daging
Daun kunyit-dihiris
1 sudu besar pati ikan bilis
Garam secukup rasa
Bahan Untuk Diblend
1 biji bawang besar
4 bijii cili padi
*kalau nak lebih kuah, boleh tambahkan air..kalau nak pekat, boleh dikurangkan jumlah airnya..
- Rebuskan daging tetel sehingga daging menjadi empuk.
- Bila daging telah empuk, dalam sukatan air yang tidak terlalu banyak, masukkan kesemua bahan yang telah diblend. Biar seketika.
- Masukkan santan serta rebung.
- Masukkan pati ikan bilis dan bubuh garam secukup rasa.
- Kemudian masukkan sekali daun kunyit dan kacau rata.
- Siap dah.. :)
4 comments:
tetiba jadi lapar
akak suka rebun sue
kat dusun akak sg lui ada byk rebun
kalau masak lemak memang best...kruk krak kruk krak bunyi dia...:)
walaweiii... sedapnya rebung masak lemak. mmg favourite lia ni.. yum..yum..
kasihredha : akak..sue mmg suka rebung ni..bila tengah masak, harum semerbak satu rumah bau rebung tu..
Lia : tapi sekarang ni bila bayangkan rebung tu, terus rasa kembang tekak ni..maybe keadaan sue sekarang la ni..
dap nya... makan dgn nasi panas2..
Post a Comment