8 biji cili merah - dihiris
6 biji cili padi - dihiris
1 biji tomato - dipotong 4
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar ikan bilis - digoreng garing dahulu
4cm belacan - digoreng dahulu
Gula secukup rasa
*boleh dibubuh garam mengikut citarasa
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili sehingga layu.
- Kemudian masukkan pula tomato dan gaul rata.
- Tutup api dan angkat bahan yang telah siap ditumis dan disejukkan seketika.
- Kemudian masukkan kedalam pengisar dan kisar sehingga separa lumat.
- Kemudian barulah dimasukan kesemua bahan yang telah siap dikisar ke dalam periuk / kuali dan panaskan.
- Bubuh gula secukup rasa.
- Siap!
2 comments:
akak selalu mkn ayam penyek kat b.baru bangi..
suka sambal dia :)
kasihredha: sambal nya yg buat sedap tu..
Post a Comment