3 genggam taugeh halus
1 biji lobak merah - dihiris nipis
6 tangkai daun kucai - dipotong memanjang
1 biji bawang besar - dipotong bulat
4 ulas bawang putih - dipotong nipis
3 keping ikan jeruk masin tenggiri - dipotong kecil
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
*i guna ikan jeruk masin tenggiri yang dalam botol (in-oil)
*boleh juga bubuh sedikit minyak yang terdapat dalam botol ikan jeruk masin tenggiri tersebut semasa menumis.- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, ikan masin dan bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan lobak merah serta daun kucai dan kacau rata.
- Kemudian masukkan air dan biar mendidih.
- Masukkan taugeh dan garam secukup rasa. Kacau rata.
- Biar lebih kurang 2 minit barulah diangkat & dihidangkan.
2 comments:
guna ikan jeruk ye..
akak biasa guna unk goreng kailan je...nanti nak cuba :)
kasihredha: kalau goreng kailan sue pun guna ikan jeruk jugak..selamat mencuba.. :)
Post a Comment