170g marjerin
50g gula halus
1 biji telur gred A
300g tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
*Kuantiti tepung bergantung pada kelembutan doh.
*Oven perlu di panaskan terlebih dahulu.- Pukul marjerin dan gula didalam mangkuk. Tetapi jangan sampai lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan dan terapkan kedalam acuan tat dan cucuk dengan garfu ditengahnya sebelum dibakar.
- Kemudian barulah dibakar ke dalam oven dengan suhu 170c hingga masak.
Bahan Untuk Cream Cheese
200g cream cheese
50 g gula halus
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
*boleh juga guna esen lemon.
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dn esen vanilla dan teruskan putar.
Bahan Untuk Filling
Bluberry filling - boleh didapati di kedai bakeri
Bubuh blueberry ke dalam kulit tat terlebih dahulu..
Masukkan cream cheese dan loretkan design ka atasnya..
Bluberry cheese tart yang telah siap..
Caranya
- Bubuh filling ke dalam kulit tat yang telah siap dibakar.
- Kemudian masukkan pula cream cheese ke atasnya dengan menggunakan piping bag.
- Bakar selama 5 minit pada suhu 170c.
*Krim yang telah masak tidak akan melekat apabila disentuh. Jika tidak, bakar lagi seminit.
*Untuk buat lukisan kat atasnya, cuma ambil sedikit cream cheese tadi dan bubuh sedikit pewarna kedalamnya dan gaul rata. Barulah diloretkan ke atas tat tersebut.
P/s : Disebabkan tiada pewarna ungu, hijau pun hijaulah..walaupun ia bukan kiwi cheese tart!
.
2 comments:
perlu di cuba ni
suka sgt dengan cheese tart ni
kasihredha: silakan mencuba kak..first time sue makan bluberry cheese tart ni..sedap gak rasanya!
Post a Comment