Pages

Monday, April 12, 2010

Kisah Epal

Kat rumah ni memang selalu ada stok epal hijau. Sesungguhnya ianya memang digemari oleh Abbas dan Azziz. Biasanya epal hijau ni memang sinonim dengan rasa masamnya. Tapi stok epal yang hubby biasa beli memang tak masam pun. Tapi tak adalah semanis epal merah. Budak-budak ni kalau mengadap epal, 2 biji seorang sekali makan pun boleh. Itu baru waktu pagi. Belum lagi lepas lunch ataupun dinner. Memang sekejap je lah epal tu nak bertempek kat dalam fridge.


Actually epal hijau ni memang banyak kelebihannya.

  • Membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
  • Membantu kesihatan membran paru-paru.
  • Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
  • Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
  • Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman.
  • Mengurangkan tekanan penyakit asma.

Epal hijau ni memang mampu susutkan lemak yang bersarang kat badan. So sesiapa yang bercadang nak kurangkan berat badan, boleh amalkan makan sebiji epal 30 minit awal sebelum waktu makan bagi mengurangkan kelaparan.

Seeloknya juga jangan buang kulit epal tu sebab kat kulit tu lah yang ada sejenis bahan yang dipanggil flavonoids. Flavonoids ni menyimpan pelbagai khasiat epal seperti anti kanser dan anti inflamasi.

Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka dan biarkan selama 15 minit.



Dulu memang hari-hari duk mengadap epal hijau. And memang berjaya menurunkan berat badan jugak. Tapi that time memang tak tahu yang epal hijau ni boleh kurangkan berat badan. Bila lepas je tahu info kelebihan epal hijau ni, barulah terdetik "patutlah tetiba berat badan dah turun"

-image by google-

3 comments:

IdzaLia said...

tq for sharing(^_^)

Sue said...

IdzaLia: sharing is caring..hehehehe

raFida oThMan ( fiEda ) said...

kau sememangnye slim sue....

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails