2 ekor ikan talapia merah-digoreng garing
1 cawan air
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 biji bawang besar-dipotong bulat
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk dikisar
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
7 biji cili merah
*boleh digunakan daun sup sebagai hiasan..kalau tak ada pun tak apa..
- Panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan yang siap dikisar sehingga sedikit garing.
- Masukkan air.
- Masukkan pati ikan bilis dan kacau rata.
- Taburkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat. Kacau rata dan barulah ditutup api.
- Seterusnya barulah dituangkan ke atas ikan talapia yang telah digoreng garing.
- Taburkan daun sup diatasnya dan sedia dihidangkan.
2 comments:
wah...sungguh tak tahan melihatnya..:)
Kasihredha : ratah mcm tu pun sedap jugak..
Post a Comment