200gm tepung gandum
50gm gula aising
1 biji telur
100gm marjerin
1 sudu kecil air sejuk
- Adun semua bahan hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh tadi dan tekapkan ke dalam acuan dan trim ditepinya menggunakan pisau.
- Cucuk ditengahnya dengan garfu.
Doh yang telah siap ditekap ke dalam acuan tart dan dicucuk dengan garfu..
Bahan Untuk Filling
3 biji telur
80gm gular
100ml air
100ml susu segar
1/2 sudu teh pewarna kuning
- Campurkan kesemua bahan dan kacau rata.
- Tuangkan filling kedalam acuan yag telah siap di tekap dengan doh tadi.
- Kemudian bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 20 min / sehingga masak dengan suhu lebih kurang 170C.(suhunya me adjust sendiri je)
Filling yang telah dituang kedalam doh yang telah ditekap tadi..
Egg tart yang telah siap dibakar..
.
5 comments:
akak cukup suka tart nih
tapi cukup malas nak buat
tp bila tgok resepi sue
mcm simple je
mcm nak try buat pulak :)
simple nya... boleh lia try nanti ni.. :)
simple nya... boleh lia try nanti ni.. :)
kasihredha : mmg simple je..sue pun ni first time buat..
Lia : A'ah..mmg simple..
Memang simple la resepinya. Tapi kena ada acuannya kan Sue ? Boleh cuba lah
Post a Comment