Pages

Tuesday, October 26, 2010

Nasi Ayam

Sediakan air rebusan ayam terlebih dahulu..

Bahan Untuk Air Rebusan Ayam
1 ekor ayam yang telah dipotong.
Air
Sedikit garam
5cm halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Perencah sup / sup bunjut Adabi

  • Rebuskan ayam dengan halia, bawang putih, bawang merah dan perencah sup / sup bunjut adabi.
  • Masukkan sedikit garam.
  • Rebus ayam dengan air yang banyak kerana air rebusan tu akan digunakan untuk memasak nasi, menyediakan sos nya dan juga sebagai sup nya.

Bahan Untuk Nasi
1 cawan marjerin
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Air rebusan ayam-sukatan mengikut anggaran beras yang nak dimasak.
Sehelai daun pandan

  • Panaskan marjerin sehingga cair.
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  • Masukkan air rebusan ayam dan kacau.
  • Masukkan daun pandan dan biar mendidih.
  • Masukkan beras. Biar sampai nasi tu masak.

Bahan Untuk Sos Cili
6 biji cili masak
5 ulas bawang putih
5cm halia
1 1/2 sudu besar cuka
Garam dan gula secukup rasa


  • Blendkan sekali cili masak, bawang putih, halia dengan air rebusan ayam.
  • Kemudian masukkan cuka, garam dan gula secukup rasa.

Bahan Untuk Sup
Baki air rebusan ayam
Garam secukup rasa
Bawang goreng
Daun sup

  • Satukan kesemua bahan diatas.

Bahan Untuk Ayam
Ayam yang telah direbus
Kicap manis
Minyak untuk menggoreng

  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Gaulkan ayam dengan kicap manis
  • Gorengkan ayam tersebut sehingga sedikit garing. Tak perlu terlalu lama kerana ayam sudah sedia masak.

Bahan Sampingan
Salad
Timun
Tomato



*untuk kicap pula, i just campurkan kicap manis bersama sedikit kuah sup*


p/s:Kalau ayam tu dipanggang dalam oven memang sodap! :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails