Pages

Thursday, October 28, 2010

Sambal Tempe dengan Ikan Bilis

Bahan-bahan
2 genggam ikan bilis-digoreng dahulu
2 peket tempe-digoreng dahulu
1 cawan air
4 sudu besar cili boh
1/2 sudu teh asam jawa paste
1/2 sudu teh Tumix ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Untuk Diblend
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih



    
  • Panaskan minyak.
  • Tumiskan bahan yang telah diblend sehingga naik bau.
  • Masukkan cili boh dan biarkan sehingga sedikit garing / pecah minyak.
  • Masukkan asam jawa paste.
  • Kemudian masukkan air dan dikacau rata.
  • Bubuh Tumix ikan bilis.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan barulah api ditutup.
  • Masukkan tempe serta ikan bilis yang telah siap digoreng.
  • Siap untuk dimakan dengan nasi.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails