1/2kg beras jepun (SUMO CALROSE RICE)
1/2 batang timun - dipotong memanjang dan dibuang isi tengahnya
5 helai seaweed
5 batang crab filament- direbus dahulu
Cuka sushi
Bahan Sampingan
Bamboo Mat
- Masak beras SCR tersebut seperti masak nasi biasa.
- Setelah nasi masak, masukkan nasi tersebut ke dalam bekas lain dan campurkan sekali dengan cuka serta gaul rata. Biarkan seketika sehingga sejuk.
- Ambil sehelai seaweed dan letakkan diatas bamboo mat serta diletakkan nasi keatas seaweed tersebut.
- Bubuh potongan timun serta crab filament ke atas nasi tersebut dan gulung nasi tersebut dengan padat.
- Potong selebar 1cm gulungan sushi tersebut dan boleh dihidangkan bersama wasabi, halia dan kicapnya.
*boleh menggantikan cuka sushi dengan cuka biasa dengan mencampurkan 1 1/2 sudu besar dengan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh garam atau secukup rasa. Panaskan sedikit bagi tujuan melarutkan gula dan garam tersebut.
Resepi asal : My resepi
;
0 comments:
Post a Comment