1 tray ekor lembu-direbus sehingga empuk
2 biji bawang besar-diblend
4 ulas bawang putih-diblend
3cm halia-diblend
1 peket sup bunjut tulang
Air-nak kuah lebih, boleh bubuh lebih
Garam
2 batang daun saderi-dipotong 3cm
Daun ketumbar
Perahan limau nipis-sukatan ikut selera sendiri
5 tangkai cili padi-kalau nak xtra pedas, boleh letak lebih
Minyak untuk menumis
3 sudu pati ikan bilis
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblend bersama sup bunjut tulang sehingga naik bau.
- Tuangkan air ke dalam periuk tadi.
- Masukkan ekor yang telah direbus. Tunggu sehingga air mendidih.
- Taburkan garam secukup rasa, pati ikan bilis serta daun saderi.
- Masukkan perahan limau nipis serta cilipadi.
- Taburkan daun ketumbar dan selamat menjamu selera!
0 comments:
Post a Comment