Pages

Tuesday, March 16, 2010

Sup Ekor

Sup Ekor

1 tray ekor lembu-direbus sehingga empuk
2 biji bawang besar-diblend
4 ulas bawang putih-diblend
3cm halia-diblend
1 peket sup bunjut tulang
Air-nak kuah lebih, boleh bubuh lebih
Garam
2 batang daun saderi-dipotong 3cm
Daun ketumbar
Perahan limau nipis-sukatan ikut selera sendiri
5 tangkai cili padi-kalau nak xtra pedas, boleh letak lebih
Minyak untuk menumis
3 sudu pati ikan bilis
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diblend bersama sup bunjut tulang sehingga naik bau.
  2. Tuangkan air ke dalam periuk tadi.
  3. Masukkan ekor yang telah direbus. Tunggu sehingga air mendidih.
  4. Taburkan garam secukup rasa, pati ikan bilis serta daun saderi.
  5. Masukkan perahan limau nipis serta cilipadi.
  6. Taburkan daun ketumbar dan selamat menjamu selera!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails